Hakkımda kısmını okuyanlar makine mühendisi olduğumu bilirler. 2 yılı geçkin bir süredir özel bir şirkette makine mühendisi olarak çalışmaktayım. Çalıştığım yerde tek mühendis olduğumdan dolayı üzerimdeki yük oldukça fazla. Fakat bu yük beni korkutmuyor aksine daha fazla çalışmaya ve bilmeye mecbur bırakıyor. Bu yüzden yaptığım işten memnunum diyebilirim. Tabi ki tek başına çalışmaktan dolayı ilk başlarda ve halen bazı sorunlar yaşamaktayım. Bu sorunları hep dışarıdan yardım alarak çözdüm bu durum beni ilk başlarda çok zorlasa da sonradan alıştım ve bana güzel bir tecrübe oldu. Bu yazımda iyi bir makine mühendisi olmak için gerekli özellikleri sizlere açıklamaya çalışacağım. Mühendis olmak isteyen yada mesleğe yeni başlayacak arkadaşlar için bu yazı bir tecrübe edinme notu olabilir.
Öncelikle anlatacaklarım tamamen kendi düşüncelerim olup hiç bir bilimsel yönteme dayanmamaktadır. Kendi başıma gelen olaylardan edindiğim tecrübelerle birlikte piyasanın ihtiyacı olan makine mühendisinin sahip olması gerektiğini düşündüğüm özellikleri anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle bir adet 3 boyutlu tasarım programını iyi bir şekilde öğrenin. Bu program hangi alanda çalışmak istediğinize göre değişecektir. Öncelikle hangi alanda ilerlemek istediğini belirleyin. Daha sonra o alana yönelik tasarım programını öğrenin. Örnek çizimlerin aksine internette araştırma yaparak gerçek üretimde yapılan parçaların çizimlerini yapmanız sizin için daha iyi olacaktır.
Tasarım programını öğrendikten sonra 1 adet Cam programı öğrenin. Benimde şimdilerde öğrenmeye çalıştığım bu Cam programı sayesinde tasarımını yaptığınız parçanın Cnc ile üretilmesini de sağlamanız sizin açınızdan büyük bir artı özellik sağlamaktadır. Hem tasarım yapıp hem de bir parçanın üretilmesini sağlamanız piyasada çalışacak makine mühendisleri için hem statü hem de maddi olarak büyük olanak sağlamaktadır.
Tasarım ve üretim programının ardından bir adet analiz programı öğrenmeniz gerçek bir mühendisin tüm özelliklerini taşıdığınızı gösterecektir. Tasarladığınız parçanın analizini yapıp daha sonrada üretimini gerçekleştirmeniz sizi piyasada aranan makine mühendisi yapacaktır.
Tabi bunların en başında yabancı dili de bilmek size büyük bir artı katacaktır. Alanınızda hem daha geniş bir araştırma yeteneğine ve de işinizi tüm dünyada yapabilme yeteneğine sahip olursunuz. Malzeme bilimi, talaşlı üretim, kalite kontrol vb. bir çok alanda makine mühendisleri çalışmaktadır. Tabi ki bir kişi her şeyi nasıl bilsin buna hem zamanı hem de fırsatı olmaya bilir. Siz kendini aranan mühendis olmak istiyorsanız bunların bilgilerini en azından işinizi götürecek kadar bilmeniz gerekmektedir. Ne kadar bilirseniz o kadar saygı görürsünüz ve alanınızdaki fırsatlara açık olursunuz.
İyi bir makine mühendisi olmak üzerindeki yazımı talaşlı imalat alanında çalışan bir mühendis olarak anlatmaya çalıştım. Çalışacağınız alana göre farklı yeteneklere sahip olmak gerekebilir. Ben çalıştığım sürede gördüğüm eksiklerimden dolayı bu yazıyı yazma karına vardım. Bu alanda bilgi edinmek isteyen arkadaşlara bir yönlendirici olması açısından bu yazıyı hazırladım. Beni okuduğunuz için teşekkür ederim.